top of page

Karriere: Overvejelser, der giver dig klarhed over dine ønsker, kompetencer og muligheder

Kan du mærke, at forandring presser sig på, men er du i tvivl om, hvad du vil og hvilken retning, du skal tage? Eller har du flere overvejelser i spil, som du ikke kan vælge i mellem?


Eller føler du måske, at det er umuligt at opnå dit egentlige drømmejob, eller er du blevet i tvivl om, hvad du egentlig kan og tøver derfor med at søge de jobs, du egentlig gerne vil have?


Denne metode er et godt første skridt til større overblik over dine karrieremuligheder og større glæde i dit (arbejds-)liv.

Når jeg deler min version af metoden her, er det fordi, jeg synes, at den virker og fordi, du fint kan drage nytte af den på egen hånd.


Du kan også lave øvelsen med en, du holder af. Det kan både være sjovt og give dig ny viden om dig selv.


Sådan gør du Grib et stykke papir. Giver det mening for dig, kan du tegne tre store cirkler, der lapper over hinanden og danner en fællesmængde i midten. Er du mere til lister, laver du plads til fire lister på papiret.


Navngiv cirklerne/listerne med hver sin overskrift: 1. Mit drømmeliv – 2. Mine yndlingskompetencer – 3. Markedet. Fællesmængden mellem de tre cirkler kan du navngive: MIT marked.


Du kan udfylde cirklerne systematisk ét for ét, men du kan også fint hoppe rundt mellem cirklerne/listerne, som det passer dig, efterhånden som der opstår associationer.


1. Lav en brainstorm på de kompetencer, som du bedst kan lide at udspille i din hverdag og skriv dem ned i kompetencecirklen.

Du bliver gladere og trives bedre i dit næste job, hvis du får lov til at udspille dine bedste sider mest muligt.


Skriv derfor ikke de kompetencer ned, som du ved, at du besidder, men som du er træt af at udspille eller de opgavetyper, som du er god til at udføre, men som keder dig.


Giv dig tid, tænk dig om og bliv inspireret ved at spørge dig selv om hvilke opgaver, hvilke processer, du synes, at det er mest spændende at løse eller være en del af.


Du kan også visualisere den seneste opgave du løste, hvor arbejdet gled let for dig, og hvor du følte glæde. Skriv de kompetencer ned, som du brugte f.eks. din evne til at strukturere, din tekniske kunnen, dit overblik, din strategiske sans osv.


2. Lav nu en visualisering af dit drømmeliv og skriv ned i drømmelivscirklen. Vi husker i billeder og følelser, og derfor skal du nu lukke øjnene et øjeblik og forestille dig, at du er fremme i din ønskefremtid, hvor alt kan lade sig gøre. Forestil dig, at der er gået for eksempel to år fra nu. Og helst så intenst, at du kan mærke følelsen af at være der. Læg ikke bånd på dig selv i denne fase, lad fantasien få frit løb. Skriv ned i cirkel to.

Du kan lade dig inspirere af spørgsmål som disse for at få billeder frem på nethinden

Spørg for eksempel dig selv til dine fremtidige følelser, hvordan er dit humør i dit drømmeliv, er du gladere, friskere, blødere, hvordan har dine følelser det og hvordan har din krop det. Hvordan mærker du på din krop, at du lever det gode liv nu.


Og hvad med din fritid; hvad har du tid til ud over arbejdet, nu hvor du har det liv, du ønsker, hvordan mærker din familie på dig, at du lever dit drømmeliv; konen, manden, børnene, vennerne. Hvad tid står du op om morgenen om to år,


Hvordan er din chef, hvordan er jeres forhold, og er det et stort eller et lille sted, du arbejder? Hvor mange arbejder du sammen med i dit drømmejob, hvad er dine arbejdstider, er du altid på kontoret, eller er du også ude. Arbejder du sammen med andre faggrupper eller med nogle der har samme baggrund som dig. Hvad beskæftiger du dig mest med, hvordan kommer du på arbejde, og hvor langt væk fra dit hjem arbejder du, arbejder du hjemme hos dig selv.


Åbn øjnene og kom tilbage til nutiden, når du er klar til at begynde at skrive dine drømmescenarier ned og noter alle dine tanker om din ønskefremtid i cirklen eller på listen.


3. I tredje cirkel skal du brainstorme på de dele af arbejdsmarkedet, der muligvis kan leve op til de krav, du netop har skitseret i de to første cirkler.

Overvej, hvor der er reel mulighed for, at du vil kunne trives, udfolde dit fulde potentiale og samtidig leve det liv, du drømmer om at leve uden for arbejdstid.

Altså brancher, områder m.v. der med en vis sandsynlighed kan leve op til det indhold og de rammer, du lige har skitseret for dit drømmeliv.

Lad alt komme til dig også i denne brainstorm. Skriv alle idéer ukritisk ned, du kan sortere i dem senere.

4. I fællesmængdefeltet eller på en fjerde liste indfører du nu konkrete steder, organisationer, virksomheder eller konkrete jobtyper, som du vil gå videre med at researche på. Som du vil undersøge nærmere, om kan være noget for dig.


Spørg eventuelt også en ven om, hvor han/hun kan se dig arbejde, det kan være, at du bliver glædeligt overrasket over svaret.


Nu er du klar til at gå i gang med næste fase på vej til dit drømmeliv - grundig research. Det skriver jeg om næste gang...

108 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page