Forleden rådgav jeg en ung kvinde, end ikke færdiguddannet, forud for anden jobsamtale i forbindelse med et ønskejob i mediebranchen. Lad mig sige med det samme, at hun fik jobbet.
Da hun fortalte om ansøgningsforløbet, gav historien mig lyst til at dele nogle af de elementer, der havde gjort en forskel for hende sammen med et par af mine egne karriereinput til dig, der er nyuddannet mangler erfaring på arbejdsmarkedet.
Gå efter dit hjerte Den unge kvinde, jeg talte med, turde gå efter sin drøm, efter sit hjerte. Nogle mener, at de ord lige frem har en farlig klang af ufornuft. At det er bedre primært at gå efter for eksempel løn, fremtidsudsigter og jobsikkerhed. Jeg er helt uenig.
Min holdning er, at du præsterer bedre, ’shiner mere’ og i sidste ende også tjener flere penge, hvis du i din jobsøgning forfølger glæden.
Jeg siger ikke, at det er let at lande et drømmejob. Det kræver en fokuseret og vedholdende indsats. Min påstand er blot, at du kan foretage nogle bevidste valg og handlinger, der øger dine muligheder betragteligt. Nogle af dem præsenterer jeg her.
Hvorfor hjerte frem for fornuft? Der er flere markante fordele, ved at gå efter hjertet og drømmejobbet. På lang sigt ser du frem mod et tilfredsstillende arbejdsliv, men vigtigst lige nu skriver du langt bedre og mere troværdige ansøgninger til et ønskejob, end du gør til et job, du søger i panik efter bare at få et job.
Du kan argumentere langt mere troværdigt i en ansøgning til et ønskejob, og kommer derfor også nærmere en jobsamtale. På samme måde optræder du mere sikkert, engageret og tiltrækkende til jobsamtaler, fordi dine ord ikke er halvhjertede, men bunder i følelses- og kompetencemæssig oprigtighed fra din side.
7 gyldne regler
1. Afklar dine stærkeste kompetencer Med dine stærkeste faglige kompetencer mener jeg egentlig dine yndlingskompetencer.
Du er god til mange ting, og der er mange opgaver, du KAN løse, men spørg i stedet dig selv, hvilke opgaver, det vil gøre dig GLAD at løse.
Hvilke af dine kompetencer kan du allerbedst lide at sætte i spil. Hvornår i dit studieliv eller i dine fritidsjobs har du været gladest, hvad udførte du, hvad kendetegnede dit arbejde? Skriv ned, hold pause og kom i tanke om mere, skriv ned.
Jo flere af dine yndlingskompetencer, du kan sætte ord på, desto mere målrettet kan du blive i din jobsøgning og holde dig væk fra jobs, du godt nok kan bestride, men kun tænder et sparsomt antal positive fremtidsbilleder i dit hovedet.
2. Brug tid på dybdegående research Dybdeborende research gør underværker. Jo mere du ved om din drømmebranche, jo flere virksomheder, du har kendskab til inden for branchen, og jo større din viden er om specifikke virksomheder, du er interesseret i, jo bedre kan du forestille dig, hvordan du vil kunne løse opgaver og problemer i dit fremtidige ønskejob. Og desto nemmere kan du med slagkraftige argumenter forklare en fremtidig arbejdsgiver, hvorfor virksomheden skal ansætte netop dig.
Det er nyttigt, at du skaffer dig viden om, hvad der kendetegner branchen, hvilke udfordringer branchen har generelt, og hvor branchen er på vej hen.
Hvis du ikke allerede har det, så lav dig en liste over de offentlige og private virksomheder og organisationer, som du forestiller dig, du allerhelst vil arbejde i.
Benyt dig ikke kun af Google og relevante hjemmesider, men brug også mediedatabasen Infomedia, hvor du kan finde alt, hvad medierne har skrevet om de virksomheder, der står på din liste. (Der er gratis adgang til Infomedia på biblioteket)
Begynd at følge relevante virksomheder og brancheforeninger på LinkedIn. På den måde kan du få indblik i, hvad de kommunikerer om til deres følgere. Søg også på hvem, der arbejder i virksomhederne og bed venligt om at få forbindelse til dem på LinkedIn.
3. Kast dig over dit netværk Lav et netværkskort, hvor du skriver navne ned på alle du kender, der enten selv er i din drømmebranche eller som kender nogen, der er det.
Gennemtrawl din hjerne for netværksmuligheder, og husk at netværk også er din basketballvenindes far, din søsters mands storebror, tidligere chefer, studie- og holdkammerater.
Noter, hvem du kan spørge om hvad, der kan bringe dig nærmere dit drømmejob.
Øv på forhånd, hvad du vil spørge om eller sige, det mindsker generthed og du lyder naturlig, når du ringer og spørger nogen, om de vil tale med dig eller møde dig. Sig dine sætninger højt, gerne foran spejlet eller en god ven.
Når du taler med en kontakt, får du bonusnetværk, hvis du husker at afslutte samtalen med at spørge om vedkommende kender nogen, som det vil bringe dig et skridt nærmere dit ønskejob at tale med. Det gør mange nemlig.
Kan du tillade dig at tage kontakt? Mit svar generelt et stort og rungende JA. Tro mig, de fleste vil gerne hjælpe et venligt og håbefuldt ungt menneske i gang med karrieren, og alle føler sig betydningsfulde ved at blive kontaktet og efterspurgt for deres viden og erfaring.
4. Fremhæv dine særlige kompetencer som nyuddannet
Måske kan du ikke prale af lang erhvervserfaring i din næste ansøgning, men du kan betone, at du kommer med sidste nye viden inden for dit felt, som du kan bringe med ind i virksomheden. Beskriv konkrete eksempler på, hvad din viden kan bruges til i praksis. Det kan du gøre ærligt og uden at føle, at du skal overdrive.
På samme måde kan du kompensere for manglende erfaring med, at du fra din uddannelse er i topform til at lære nyt og at tilegne dig væsentlige mængder af kompliceret stof på kort tid. Du vil altså hurtigt kunne komme ind i tingene. Overvej, hvad din uddannelse ellers har tilført dig af værdier, nye evner og generelle kompetencer.
Arbejd bevidst med at få dine kompetencer til at fylde i dit cv. Skriv f.eks. ikke kun ’skrev speciale om xx’, men tilføj også hvilke kompetencer du tilegnede dig undervejs i specialet.
5. Parallelforskyd dine kompetencer fra fritid og sport Overvej, hvad du udviklede af kompetencer, da du gik til svømning, fodbold, spejder eller korsang. Eller hvad du lærte, da du arbejdede i bagerforretningen, på tankstationen eller i caféen.
Lærte du arbejdsdisciplin, værdien af sammenhold, udholdenhed, udviklede du konkurrence-evner eller måske grundighed? Beskriv de kompetencer og værdier, som dit fritidsliv har givet dig og forklar, hvorfor og hvordan de passer til dit drømmejob.
6. Vær konkret
Det er de færreste ansættelsesudvalg, der har tid til at læse mellem linjerne i en ansøgning eller oversætte kompetencer fra andre brancher i et cv. Forklar derfor så konkret som muligt, hvordan dine forskellige kompetencer og erfaringer kan komme arbejdsgiver og dine fremtidige kolleger til gode.
Kom altid med konkrete eksempler, så arbejdsgiver kan visualisere, hvordan det vil være at have dig på holdet. ”De to år hos xx, gjorde mig stærk i xx, som jeg kan bruge hos jer til at…” Når jeg møder om morgenen, sætter jeg gerne kaffen over.”, ”Når jeg løser opgaver, gør jeg det…”, ”Når jeg taler med sure kunder, tager jeg tid til xx”, ”Har en kollega for travlt, er jeg altid klar til xx…”
7. Få sparring på alle dine ansøgninger
Det er fint at få din ansøgning læst igennem af en ven eller et familiemedlem, der har ry for at skrive gode ansøgninger. Feedback fra de nære har dog tendens til ofte være for nænsom, fordi de kender dig, og jeg vil derfor anbefale at få en uvildig sparring på din jobansøgning til drømmejobbet fra en professionel karriererådgiver som mig, men jeg koster jo penge.
Er du medlem af en a-kasse eller en fagforening, tilbyder de fleste karriererådgivning af dygtige og erfarne konsulenter, der er gratis for medlemmer. De tilbyder afklarende samtaler om alle dine mulige karrierespørgsmål, udbyder ansøgnings- og cv-kurser og tilbyder individuel sparring på dit cv og på konkrete ansøgninger. Denne minimanual er ikke fyldestgørende. Der findes et hav af gode opskrifter på ansøgninger og cv på nettet.
Jeg kan i øvrigt stærk anbefale @Steen Kræmer Rasmussens bøger: Hit med jobbet & Scor jobbet til samtalen
Held og lykke med at finde vej til et job, der gør dig glad. NU.
Comments