top of page

3 enkle skridt til godt samarbejde med din nye chef

Opdateret: 10. nov. 2022


Udsigten til at få en ny chef giver næsten altid anledning til spekulationer og bekymringer. Hvad vil den nye leder betyde for mit arbejdsliv? Vil den nye leder synes om mig og omvendt? Hvordan forholder lederen sig til netop mine ansvarsområde? Tankerne kan være mange og tvivlen stor, men du kan faktisk rimelig nemt komme dine bekymringer til livs.


1. Tag tyren ved hornene - bestil en individuel samtale

Nye ledere inviterer ofte deres nye medarbejderne til individuelle samtaler for at lære alle at kende. Sådan en samtale er en god mulighed for dig til at blive afklaret og ikke mindst for at “præge” din nye leder fra start. Det er faktisk så god en mulighed, at du kan overveje at komme chefen i forkøbet og samtidig demonstrere dine “selvstarter-evner” ved selv at invitere til en kaffesnak.

Samtalen gør det muligt at fortælle din nye leder om dig selv, dine behov for ledelse og dine opgaver.


Imidlertid har samtalen et endnu vigtigere aspekt. Den er nemlig også en enestående lejlighed til at stille spørgsmål, der gør dig klogere på din leder. Og i relation til din arbejdsglæde er det reelt vigtigere, at du får mest muligt at vide om chefen frem for omvendt.

2. Afklar, hvad der presser din leder

En ny leder er (lige som du og alle andre) udsat for pres af alle mulige slags, indre og ydre. Hele tiden. Arbejdsmæssige, personlige og private. De pres påvirker vores behov og vores adfærd på jobbet. Også lederens. Stiller du nysgerrige og åbne spørgsmål, får du et værdifuldt indblik i din leders pres og præferencer. Du bliver klogere på, hvad du kan forvente. Men allervigtigst får du viden om, hvordan du kan støtte din leder til at blive den bedst mulige leder for dig og imødekomme dine behov og dine ønsker.


3. Lyt mere, end du taler

De fleste synes, at det er skønt at tale om sig selv, og jeg anbefaler, at du bruger dobbelt så meget tid på at lytte til din leders svar på dine spørgsmål som på at fortælle selv. Din nye leder vil påskønne din interesse, men vigtigst er det, at du får en masse viden, som du kan bruge til konstruktivt samarbejde med din nye leder i jeres fælles fremtid.


Her har du 10 spørgsmål til inspiration, som du kan plukke i. Du kan selv finde på andre eller omformulere, så de passer til dig og din arbejdssituation.


- Hvad glæder du dig mest til ved at skulle være vores leder?

- Hvilke opgaver kan du bedst lide at løse som leder?

- Hvad synes du er sværest lige nu som helt ny leder i huset?

- Hvordan kan jeg bedst være dig til hjælp?

- Hvordan vil du betegne dig selv som leder? Hvilken ledertype er du?

- Hvilke personlige kompetencer værdsætter du mest hos medarbejdere?

- Er du A- eller B-menneske?

- Hvad forventer du af jobbet som leder hos os?

- Hvad siger din familie og venner om, at du har fået jobbet som leder hos os?

- Hvilken chokolade skal jeg bestikke dig med? 😊


Held og lykke med din nye chef.Næste skridt: Husk, at “Honeymoonfasen” kun varer en vis periode. Book en uforpligtende samtale med mig om, hvordan du tager kontrol over dit arbejdsliv på den lange bane.
85 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page