top of page

Taknemmelighed: Din nemme metode til øjeblikkelig glæde

Mærker du, at du er nede i et følelsesmæssigt corona-vinterhul? Føler du dig uoplagt, ensom, stresset, fattig, nedtrykt eller måske lidt af det hele? Så anbefaler jeg en taknemmeligheds-pause. Det hjælper.

Når nytåret banker på, plejer jeg at lægge planer, lave (mere eller mindre urealistiske) nytårsforsætter og mærke ny energi i min krop alene ved tanken om, hvad det nye år mon vil byde på af gode oplevelser. Jeg plejer at mærke spænding og glædelig forventning.


Påvirket som jeg var af corona-restriktioner, blev jeg dette nytår i stedet overmandet af tyngde og tvivl. Fulgt af dagevis med fed mad i rigelige portioner, slik og kage kombineret med Netflix-serier i rå mængder. Samtidig med, at jeg naturligvis blev tiltagende træt af mig selv dag for dag, eller rettere time for time.


Heldigvis havde jeg ikke afskåret mig helt fra omverdenen og tog telefonen, da en god ven ringede. Vi udvekslede corona-fortrædeligheder, som vi kun blev endnu mere trætte og sure af, og under samtalen slog det mig, at jeg måtte gøre noget.


Måske kunne jeg meditere lidt for at prøve at komme ud af mit mentale dødvande. Bare for at gøre et eller andet konstruktivt.

En liggende meditation eller to kunne vel gå an, når jeg nu alligevel lå begravet på sofaen det meste af tiden.

At lytte til guidede meditationer er det tiltag, jeg kender, der gør den største positive forskel ved den mindst mulige fysiske indsats. Ret godt, når nu man er tung, slap og proppet og ikke orker at gøre noget aktivt, men dybest set jo gerne vil have det bedre.


Siden har jeg hørt forskellige meditationer på appen Insight Timer, der rummer 70.000 gratis meditationer, som du kan høre igen og igen, både på dansk og engelsk.


Min favoritunderviser på Insight Timer er canadiske Carrie Suwal. Hun er en indsigtsfuld lærer udstyret med en kærlig, omsorgsfuld stemme. Jeg har fået det betydeligt bedre af at lytte til hende i 10-20 minutter om dagen.


Bare lytte og tænke og føle, som hun siger, at jeg skal. Det er stadig corona-tid, men jeg er blevet mit energiske og glade selv igen. Det kan du også blive.


De enkeltstående øvelser, som jeg synes, har den bedste effekt, er de meditationer, hvor Carrie Suwal blidt beder mig praktisere taknemmelighed.

Taknemmelighedsmetoden er et stærkt værktøj, selvom det i starten måske kan være svært at finde noget at være taknemmelig over, når nu man bare er dødtræt af sig selv og sin omverden.

Gå i gang. Nu. Du synes måske, at du er et offer for verdens uretfærdigheder, men dybest set bestemmer du selv, hvordan du vil have det, og en taknemmelighedspause er en enkel og effektiv metode til få det mærkbart bedre på ultrakort tid.


Prøv at bruge bare 5 minutter hver dag på denne lille taknemmelighedspause inspireret af Carrie Suwall i din daglige trummerum :

· Sæt dig eller læg dig behageligt til rette.

· Træk vejret ekstra dybt et par gange for at blive afslappet i kroppen.

· Træk vejret roligt og regelmæssigt. Brug et øjeblik på bevidst at slippe tanker og spændinger i hoved og krop.

· Spørg grundigt dig selv: Hvad har jeg at være taknemmelig over i mit liv? Find mindst tre-fem elementer i dit liv, som du er glad for, hvordan og hvorfor.


Eksempelvis: Vennerne, der hjælper dig. Hvad har nogen hjulpet dig med, der gjorde en forskel? Familien eller partneren, der elsker dig. Hvad gør deres kærlighed for dig? Dit job, der giver dig spændende opgaver. Hvordan gør det dig godt? Din interesse, der har givet dig indhold i dit fritidsliv. Hvem har du mødt gennem din hobby og hvad har det givet dig af glædelige oplevelser. Din far, der er i live trods en blodprop. Hvad påskønner du ved, at du fik lov at beholde ham? Din krop, der har båret dig rundt hele dit liv og har ladet sig byde lidt af hvert. Tak din krop for at være dit velvillige redskab til at udfolde dig med. At du kan gå, stå, danse, hoppe, elske, løfte, bære tunge ting osv. Din bolig, der giver dig husly og varme. Sæt pris på, at du tilhører den halvdel af verdens befolkning, der har overhovedet har en bolig. Hvad sætter du pris på ved din bolig? Hvad gør din bolig af godt for dig? Dit barn, som lærer dig noget nyt hver dag. Hvad giver dit barn dig, som kun dit barn kan give? Hvad er du taknemmelig over ved dit barn? Naturen, der giver dig oplevelser og ro. Vær glad for træerne, der giver skygge. Blomsterne, du kan dufte til og frydes over at se på. Som trækker livsvigtige insekter til. Vejret, der rusker dig igennem og frisker dig op. Vær taknemmelig over at du kan gå ud i vejret og mærke det. For årstiderne, der skifter. Dit tv, der hjælper mod din ensomhed. At der bliver lavet gode, danske serier med indhold. At der er programmer, der får dig til at grine.


Listen er endeløs, og du kan selv finde på mere. Måske ikke i starten, men jo mere du øver dig, desto lettere bliver det at få øje på de gode ting i dit liv, som du kan have tendens til at glemme, når du er trist eller presset.


Når du har fyldt din hjerne og din sjæl med taknemmelighedstanker og -følelser i 5 minutter, er det umuligt for dig at holde fast i dit dårlige humør. Du sætter det i hvert fald helt sikkert på pause for en stund. Jo mere du øver dig, jo mere bliver glæde og tilfredshed din dominerende grundstemning.


Challenge: Prøv at starte dagen med fem minutters taknemmelighedsøvelse hver dag i 10 dage.


Insight Timer har også et betalingsunivers, hvor du kan deltage i live-events, tage længere meditationskurser, skabe nye netværk m.m. hvis det skulle interessere dig. Prisen er lige nu kr. 489 for et års abonnement.


Headerfoto af Amadeo Valar on Unsplash


20 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page