top of page

Skriv dig til større tilfredshed - Del 1


Skriv dig til at blive gladere, stærkere og klogere på dig selv.

Del 1: Hvem kan have glæde af skriveterapi?

I dette indlæg får du en introduktion til en metode eller et redskab, som jeg har erfaret er virksomt til at få det bedre, hvis du er nede i et hul og føler dig slidt.


Altså når dit hoved konstant er oversvømmet af myldrende tanker, der gør det svært for dig at koncentrere dig, når du sover dårligt om natten, har mavesmerter eller ikke længere føler, at du kan hitte rede i, hvad der er rigtigt og forkert for dig at gøre lige nu.

Metoden går i korte træk ud på, at du to gange om dagen skal sætte dig ned og på en særlig måde skrive i et kvarter om, hvordan du har det og hvad du vil.

Link til terapeutisk dagbogsmetode


Du er ikke alene med at have det skidt

I kraft af min ansættelse som socialrådgiver i en fagforening taler jeg primært med mennesker, der været udsat for alvorlige arbejdsrelaterede pres i længere tid og mere massivt end nogen kan forventes at tåle uden at blive slidt.


Ofte kombineres problemerne på jobbet eller i forretningen med personlige udfordringer, der ofte er opstået før, samtidigt eller som følgevirkning af de arbejdsmæssige belastninger.


De negative følgevirkninger står i kø

Mange har allerede udviklet fysiske symptomer, der manifesterer sig som alvorlige søvnforstyrrelser, kronisk hovedpine, spændinger i kroppen, ledsmerter og hjerteproblemer. En del har udviklet psykiske symptomer, der går fra grådlabilitet over forsænket stemningsleje til depression og angst.


Når mennesker har været udsat for mentale og følelsesmæssige pres over længere tid kombineret med, at de bliver berøvet deres søvn, begynder enhver at blive i tvivl om alt, mister alle mennesker over tid troen på deres dømmekraft og evner.


Lige gyldigt hvilken form for arbejdsrelaterede eller private pres, der er tale om, følgevirkningerne er som regel de samme, jo længere tid der går. Troen på eget værd, på omgivelsernes velvilje, på egen formåen og på fremtiden kører på laveste blus, flammen er lige ved at gå ud.


Derfor anbefaler jeg at skrive terapeutisk dagbog Ud over at lytte til, spejle, bekræfte og anerkende disse menneskers oplevelser giver jeg dem ind i mellem også denne øvelse, der handler om at skrive dagbog på en helt bestemt måde. Jeg har fundet øvelsen i Annette Aggerbecks bog ’Skriveterapi’ og er blevet tiltagende glad for den.


Jeg har ikke gennemført et systematisk forsøgsprojekt om effekten af øvelsen, men jeg har fået positive tilbagemeldinger fra efterhånden en del medlemmer, der lige som jeg selv, har haft stor glæde af den.

At skrive terapeutisk dagbog, hvis ikke hver dag, så oftest muligt, har givet mennesker følelsen af at genvinde kontrollen over deres liv, genfinde tilfredshed med hverdagen og muligheden for at afdække nye konstruktive handlemuligheder.

Den kræver en begrænset daglig indsats af dig, men til gengæld giver den dig en positiv, væsentlig og varig forandring, hvis du arbejder systematisk.


På helt kort sigt kan du måske føle, at du bliver lidt mere ked af det, fordi du mærker på følelser, som du hidtil har fortrængt. Du vil dog hurtigt begynde at mærke lettelse over at følelserne er kommet ud og ned på papiret, i stedet for kun at være inden i dig. Usagte og gemte.


At bruge denne metode er som at gå til psykolog hos sig selv.

Hvem kender de relevante spørgsmål og de sande svar bedre end du?

Prøv at skrive terapeutisk dagbog næste gang, du ikke er på toppen og se, hvad der sker.


Link til terapeutisk dagbogsmetode

5 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page