top of page

Du støder pludselig på drømmejobbet, men skal du søge det?

En guide, der gør det nemt for dig at tjekke om jobbet i virkeligheden er noget for dig.


Du sidder med en god kop kaffe og trawler Jobindex igennem på telefonen efter nye fremtidsmuligheder. Pludselig får du øje på stillingen, der er lige dig. Du må hellere smede, mens jernet er varmt, så du stiller koppen fra dig og rækker ud efter den bærbare. I næste øjeblik er du i gang med at skrive ansøgning og opdatere dit cv. Dagen efter er du færdig med den sidste finpudsning og trykker på send. Kaster dig ud i det uvisse. Sætter dig selv på spil og lægger dit (arbejds-)liv i andres hænder. Men hvor sikker er du egentlig på, om jobbet er noget for dig?


Stillingsopslag og recruitere fortæller kun den halve sandhed


Jobopslag er som regel temmelig generelle i deres formuleringer og siger ikke meget om, hvordan det egentlig er at arbejde i virksomheden/organisationen. Du kan nemt opleve blive skuffet til en jobsamtale, hvis du først dér bliver klogere på de reelle arbejdsvilkår og konkrete forventninger og krav til din indsats. Eller når du møder din måske kommende chef og opdager, at du slet ikke bryder dig om typen.


Vil du at spare dig selv for tidsspilde og følelsesmæssigt ubehag, er det en god idé at lave lidt research, inden du skriver din næste ansøgning. Uanset, hvor godt jobbet ser ud i stillingsopslaget, eller hvor tiltrækkende det bliver fremlagt af en recruiter.


Telefonen er den korteste vej til mere viden, inden du søger det forkerte job

Du skal ikke tænke på, hvad du vil fortælle om dig selv, når du ringer op, det kan du gemme til jobsamtalen. Denne opringning handler primært om at skaffe dig nogle svar, der kan skabe realistiske billeder i dit hoved af jobbet.

Hvis du mærker præstationspres, når du ringer, kan det lette, hvis du nøjes med at sige, at du overvejer at søge jobbet frem for at sige, at du søger jobbet.


Du kan fx starte telefonsamtalen med en indledning a la denne her:

”Hej, jeg ringer fordi, jeg overvejer at søge xx stilling, men jeg har brug for lidt mere viden om jobbet, inden jeg kan beslutte, om jeg vil sende en ansøgning. Har du tid til at snakke med mig 5-10 minutter nu, eller kan vi lave en aftale om, hvornår du har tid?”


Derefter kan du følge op med nogle af disse spørgsmål, som kan spore dig mere ind på, om jobbet og din kommende ledelse vil kunne leve op til dine ønsker og forventninger:

 • Hvordan vil jeg blive introduceret til mine opgaver? Vil der være en forgænger, som kan overlevere til mig?

 • Der står i opslaget, at man skal kunne xx. På hvilket niveau, hvilke opgaver skal man løse ift. xx, hvor ofte skal man xx?

 • Hvor hurtigt forventer I, at jeg vil være selvkørende?

 • Har I ønsker eller forventninger til jeres nye medarbejder udover dem, der står i ansøgningen?

 • Har I nogle konkrete mål for det kommende år, som jeg skal være med til at indfri, hvis I ansætter mig?

 • Er der særlige udfordringer, som I har tænkt, at jeres nye medarbejder skal være med til at løse?

 • I skriver om, at man skal være fleksibel, kan du give et eksempel på, hvad det betyder hos jer? Hvordan er I selv fleksible ift. medarbejderne?

 • Er det en nyoprettet stilling, eller har der været én før mig? Må jeg spørge hvorfor vedkommende er stoppet?

 • Hvem er de andre samarbejdspartnere, der står i opslaget, at man skal koordinere med? Kan du give et eksempel på, hvad og hvordan I plejer at koordinere?

 • Skal jeg sidde i storrumskontor? Hvor mange er vi teamet? Hvilke andre faggrupper vil jeg komme til at arbejde tæt sammen med?

 • Kan man arbejde hjemmefra? Hvor ofte?

 • I skriver 37 timer i opslaget, kan det betale sig at søge, hvis jeg helst kun vil arbejde 32 timer?

Bare at få svar på de 3-4 spørgsmål, der er vigtigst for dig, vil dig bedre indsigt i om jobbet i virkeligheden er noget for dig, eller om du skal spare både dit og virksomhedens krudt. Er din lyst stadig i god behold, er du blevet tunet til at skrive en ansøgning, der rammer plet.


Held og lykke og god ansøgningslyst. Tøv ikke med at kontakte mig på telefon 27505780, hvis du har brug for professionel hjælp og sparring til at lande dit næste drømmejob.


p.s. Er chefen eller ikke til at træffe, når du ringer, kan du spørge om en kollega, en medarbejderrepræsentant eller en tillidsrepræsentant eventuelt har tid til at tale med dig i stedet.

316 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page