Når ledere tror, at de er den bedste opfindelse siden den dybe tallerken...
En ledelseskonsulent fortalte for nyligt i radioen, at mange ledere rundt om i landets virksomheder vurderer deres egne ledelseskompetencer til at være en ren 10’er på en skala fra 1-10, mens medarbejderne bedømmer de samme ledere til et to- eller tretal...
Det gab afslører, at mange arbejdspladser ikke har lært deres ledere at modtage en omgang konstruktiv og personlighedsudviklende feedback med tak. Ligesom som de ikke har lært deres medarbejdere at give ordentlig feedback, der er til at tage fat på. Det betyder mistede udviklingsmuligheder for alle , men det må også føre til, at ledere kan blive lige så bange for at modtage feedback, som medarbejderne er for at give feedback.
Tør du heller ikke sige noget til din leder?
Jeg taler med mange medarbejdere om, hvad der gør, at de ikke en gang imellem giver deres leder lidt feedback. Årsagerne er som regel ret enslydende. At de ikke ved, hvordan de skal få det sagt uden risiko for at såre deres leder eller er nervøse for gøre lederen vred og få ham eller hende imod sig.
Mange ledere går altså glip af at udvikle deres lederkompetencer gennem den guldgrube af feedback, der ligger gemt i deres medarbejdere, og det er synd. For lederen, for dig som er medarbejder og for virksomheden.
Mulighederne ligger lige for
At give din leder dit feedbackguld behøver ikke at kræve et formelt setup med nye skemaer og nye møder. I har fx sikkert allerede MUS eller andre statussamtaler, og du kan fx foreslå, at I udvider disse samtaler med et par ekstra punkter som har fokus på din leder, så I ikke kun taler om dig.
Gør det ufarligt for jer begge
En ærlig feedbacksamtale kræver selvfølgelig tryghedsskabende forberedelser. Du må dels forsikre din leder om, at din feedback vil blive leveret venligt, konstruktivt og løsningsfokuseret. På samme måde må din leder forpligte sig til at tage nysgerrigt, åbent og imødekommende imod din feedback.
Aftal spørgsmålene sammen
Det giver endnu mere tryghed, hvis I også er sammen om at fastlægge en konstruktiv spørgeramme for feedbacken.
4 spørgsmål, du kan foreslå din leder at stille dig, som åbner for en konstruktiv samtale
Hvilke ledelsesopgaver, synes du, at jeg løser godt? Kom med 1-2 konkrete eksempler.
Hvilke ledelsesopgaver, synes du, at jeg kan blive bedre til? Kom med 1-2 konkrete eksempler.
Er der noget i min ledelsesstil eller -adfærd, som du synes, at jeg med held kan skrue op eller ned for at blive en bedre leder?
Hvad kan jeg gøre anderledes for at blive en bedre leder særligt for dig? Vær gerne konkret.
Gør feedback til en rar vane
I kan begge to få gavn af sådan en samtale mindst en gang om året, men din feedback virker endnu bedre, hvis I har et tjek-ind en gang i kvartalet. Problemer når ikke at hobe sig op, de går heller ikke i glemmebogen, men den største gevinst er, at giver du din leder en unik mulighed for at blive en bedre leder for dig og dine kolleger.
Hverdagens muligheder står også åbne
Forhåbentlig bliver det over tid så naturligt for jer at give hinanden feedback i dagligdagen, at den løbende bliver udvekslet i fem minutters snak over en tilfældig kop kaffe. "Hey du - tak fordi du påskønnede mit arbejde på mødet…" eller "Det ville være dejligt, hvis du stillede et par spørgsmål om mine ideer, før du sagde nej, og i stedet deler din erfaring om, hvordan jeg kan gøre mit forslag bedre."
Du er selvfølgelig velkommen til at booke en tid hos mig, hvis du har brug for sparring til at få gang i en at give konstruktiv feedback til din chef 😊
Comments